sobota, 12 marca 2011

Makaron nic \ makaron z resztek \ pyszny makaron


To danie idealne na moment, kiedy wchodząc do kuchni ma się na coś ochote, a wydaje się, że nic nie ma. Zawsze znajdą się resztki w typie rozmiękczonych już nieco pomidorów, jak było w moim przypadku. Na dnie lodowki była też rukola, oliwki. Do tego nieśmiertelna puszka pomidorów i zioła. Voila.

Składniki ( przypadkowe ) :

3 pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów pelati
duża garść zielonych oliwek bez pestek
dwie garście świeżej rukoli
kilka liści bazylii
300 gramów makaronu kokardki
oliwa
sól i pieprz

Na oliwie podsmazyc przez chwile czosnek ( należy pamiętać, ze czosnek wrzucamy na zimną oliwę - wtedy nie przypali sie za szybko i nie będzie gorzki). Dodać cebule, pokrojone pomidory, a po chwili - kiedy składniki zmiękną, dodać pomidory z puszki i oliwki przekrojone wczesniej na połówki.
Doprawić solą, pieprzem. Na koniec gotowania, po zdjęciu z gazu - wrzuciłam rukole, aby była krucha.
Makaron gotowałam 10 minut, al dente. Całość mieszam w woku.
Szybko, pysznie i z resztek ( czyli ekonomicznie ! ).

100 % mniam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

w lodówce :

Pages - Menu

Obserwatorzy

tyle:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...