środa, 27 kwietnia 2011

Chlebek cukiniowy z suszonymi pomidorami. plus tzaziki.



W szufladzie lodówki dorodne cukinie ( w Hiszpanii szczyt sezonu - tanie i pyszne ). Inspiracją jest kultowa babka ziemniaczana mojego Taty, danie popisowe, wyższa szkoła jazdy.
Tu : lekko. Wersja bez drożdzy bo ich staram sie unikać, ale nie widze przeszkód zeby je dodać, chlebek będzie puszysty.

Potrzebne:

dwie spore cukinie
6 pomidorów suszonych w zalewie
3\4 szklanki mąki
2 jajka
łyżeczka oliwy, może być ta z suszonych pomidorów,
przyprawy: sól, pieprz, cebula granulowana, papryka słodka, słodka, odrobina curry, tymianek, zioła prowansalskie.

Cukinie obrać, zetrzeć na grubej tarce, odstawić na sitku posoloną na około 15 miunut, aby oddała tak dużo wody, jak to możliwe. Startą cukinie połączyć z mąką, jajami i pokrojonym w niewielkie paseczki pomidorami szuszonymi. Dolać łyżeczke oliwy i doprawić.
Chlebek piekłam około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Stygł w otwartym piekarniku, spokojnie, aby nie opadł.
Podałam z tzazikami - jogurt, czosnek, ogórek, oliwa, pieprz.
Wiozłam na Koszutke z tzazikami w słoiku.
Smakowało !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

w lodówce :

Pages - Menu

Obserwatorzy

tyle:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...