Czarne jak smoła ( dzięki barwnikowi z mątwy) tagliatelle dostałam kiedyś jako pamiątkę z wyjazdu do Włoch. Jest więc najoryginalniejsze z oryginalnych. I niebywale efektowne.
Pesto zaś jest równie efektowne, bo ma niesamowity kolor. Poza tym zawsze dobrze wygląda zaprosić kogoś na własnoręcznie zrobione pesto. A robi się je szybko.
Składniki pesto:
duża garsć liści bazylii,
garść liści rukoli,
dwa ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy extra virgin,
2 ziarna pieprzu,
2 łyżki startego parmezanu,
garść ugotowanego i obranego bobu ,
kilka listków świeżego oregano.
Wszystkie składniki wrzuciłam do wysokiego naczynia i zblendowałam na gładką paste.
Domowe pesto ma absurdalnie zielony kolor, bo podoba mi się w nim zdecydowanie najbardziej.
Pesto podałam z przepięknym czarnym makaronem, ale jak wiadomo, dobrze smakuje ze wszystkim ( totalnie wszystkim! ).
Można udekorować ziołami albo parmezanem.
Mniam.
Pesto zaś jest równie efektowne, bo ma niesamowity kolor. Poza tym zawsze dobrze wygląda zaprosić kogoś na własnoręcznie zrobione pesto. A robi się je szybko.
Składniki pesto:
duża garsć liści bazylii,
garść liści rukoli,
dwa ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy extra virgin,
2 ziarna pieprzu,
2 łyżki startego parmezanu,
garść ugotowanego i obranego bobu ,
kilka listków świeżego oregano.
Wszystkie składniki wrzuciłam do wysokiego naczynia i zblendowałam na gładką paste.
Domowe pesto ma absurdalnie zielony kolor, bo podoba mi się w nim zdecydowanie najbardziej.
Pesto podałam z przepięknym czarnym makaronem, ale jak wiadomo, dobrze smakuje ze wszystkim ( totalnie wszystkim! ).
Można udekorować ziołami albo parmezanem.
Mniam.
Mieliśmy dziś to samo w wykonaniu rodowitego włocha, tyle, że nie z nero tagliatelle. Ale pyszne było!
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
ale piękne !
OdpowiedzUsuńHey! I found you through instagram (do you know that not many people have the tag #cookforlove? :)) and I must say you have a little amazing blog! The pictures are beautiful.. it's a pity I don't understand much from the articles - any plans to start writing in English? :) Otherwise I just need to learn Polish I guess :)
OdpowiedzUsuńKind regards from another food blogger from Hungary!
-------------------------------------
ohmyfoodness.winfoodcity.com
mozna tez zrobic pesto z pietruszki, tez jest calkiem ok :) tez tu trafilam z insta, ale pamietam cie z bloga jestzajebiscie jeszcze :) pyszne foty! pozdro
OdpowiedzUsuń