poniedziałek, 7 listopada 2011
Duszone kiełbaski bawarskie z pieczonymi kasztanami (Wurst und Kastanien)
Szkoda, że kasztanów nie jadamy prawie wogóle. Dla mnie to jeden z ciekawszych, najbardziej nieoczywistych smaków jakich miałam okazję spróbować. Najlepsze jadłam na głównym placu Lizbony, prosto z ruchomego pieca opalanego drzewem - coś niesamowitego. Kasztany smakują jak coś pomiędzy orzechem, ziemniakiem a fasolą. Poezja.
Potrzebne, dla dwojga:
200 gramów kasztanów jadalnych, w skorupkach a nie z puszki,
6 cienkich kiełbasek białych, surowych lub sparzonych,
3 cebule,
3 łyżeczki sosu Worcester,
dwie łyżeczki pasty pomidorowej,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
ulubione zioła,
oliwa
Kasztany myjemy, wycieramy. Na desce rozkładamy je płaską częścią do dołu i nacinamy krzyżyki na górnej części skorupki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Woda ma przykrywać kasztany. Ugotowane kasztany rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut. Najlepiej jest kontrolować, czy skórka nie zczerniała.
Cebule pokroiłam dość niedbale, udusiłam pod przykryciem na oliwie, dolałam sos, przyprawiłam. Kiedy cebula była miękka dodałam pastę i kiełbaski. Dusiłam całość razem przez około kwadrans.
Podałam z gorącymi kasztanami.
Było to wyjątkowo pyszne, polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kucharki i kucharze:
w lodówce :
- aivar (1)
- arbuz (1)
- avocado (6)
- azja (3)
- babeczki (1)
- bakłażan (3)
- banan (2)
- Bari (1)
- bazylia (5)
- bekon (2)
- białe wino (1)
- bistro manana chorzów (1)
- bita śmietana (1)
- BLT (1)
- boczek (1)
- botwina (1)
- bób (1)
- Brokuł (1)
- brown sauce (1)
- Buffet (1)
- bulion (3)
- burak (3)
- caprese (1)
- carpaccio (1)
- cebula (22)
- chimichurri (1)
- chłodnik (1)
- chorzów (1)
- chuttney gruszkowy (1)
- ciasteczka z czekoladą (1)
- ciasto (1)
- ciasto francuskie (1)
- cieciorka (1)
- cookies (1)
- cukier (1)
- cukinia (10)
- curry (2)
- cynamon (2)
- cytryna (3)
- czatnej gruszkowy (1)
- czekolada (2)
- czili (1)
- czosnek (6)
- cztanej (1)
- dania light (1)
- danie light (20)
- deser (6)
- dieta (3)
- drób (2)
- dymka (3)
- dynia (1)
- fake (1)
- fake party (1)
- fasola (2)
- fenkuł (1)
- fladenbrot (1)
- focaccia (1)
- fritata (1)
- Frittata (1)
- gołąbki (1)
- gorgonzola (2)
- granat (2)
- gruszka (2)
- grzanki (2)
- Hiszpania (3)
- hummus (1)
- imbir (9)
- indyk (4)
- indyk ze szparagami (1)
- jabłka (2)
- jabłko (2)
- jajka (1)
- jajko (10)
- jogurt (9)
- jogurt grecki (2)
- kapusta (5)
- karmel (1)
- karmelizowany fenkuł (1)
- karmelizowany koper włoski (1)
- kasza (2)
- kasztany jadalne (1)
- Katalonia (1)
- kiełbaska (2)
- kiełki (1)
- kiełki fasoli (1)
- koktail (1)
- kolendra (1)
- koper włoski (1)
- koperek (1)
- kotlet (1)
- krem (2)
- krem z marchwi (1)
- krewetki (1)
- kuchnia arabska (1)
- kuchnia włoska (3)
- kukurydza (1)
- kura (1)
- kurczak (12)
- kurczak pieczony (1)
- lettuce (1)
- limonka (1)
- łopatka wieprzowa (1)
- łosoś pieczony (1)
- łosoś pieczony z fenkułem (1)
- majeranek (1)
- makaron (14)
- maliny (2)
- mango (2)
- marchewka (5)
- marynata (2)
- masło (1)
- masło rozmarynowe (1)
- mąka orkiszowa (1)
- Meksyk (1)
- melon (1)
- mięso (5)
- miód (1)
- mleczko kokosowe (1)
- mleko (3)
- mleko kokosowe (1)
- mozzarella (4)
- muffinki (1)
- muffiny (3)
- muffiny korzenne (1)
- muffiny z jabłkiem (1)
- musztarda (3)
- na szybko (1)
- nachos (1)
- nudle (1)
- obiad (4)
- ocet balsamiczny (2)
- ogony (1)
- ogórek (3)
- oliwa (11)
- oliwki (2)
- omlet (2)
- oregano (2)
- orzechy (4)
- oscypek (2)
- otręby (1)
- pak choi (1)
- paparyka (1)
- papryczka (2)
- papryka (8)
- parmezan (1)
- pasta (1)
- pasta curry (1)
- pasta curyy (1)
- peperoncino (1)
- pestki dyni (2)
- pesto (3)
- pieczarki (9)
- pieczeń (1)
- pieczeń wieprzowa (1)
- pieprz (2)
- pierogi (1)
- pietruszka (7)
- placek drożdżowy (1)
- polędwiczka (3)
- pomidor (12)
- pomidorki cherry (2)
- pomidory suszone (4)
- pomysł na obiad (1)
- por (1)
- Prosciutto (1)
- przepis (1)
- przepis na ciasteczka (1)
- richtig śląskie nudle (1)
- ricotta (1)
- rosól (1)
- rosół (1)
- rozmaryn (2)
- rucola (1)
- rukola (5)
- rzodkiewka (1)
- salsa (2)
- sałata (5)
- sałata lodowa (3)
- seler (1)
- seler naciowy (3)
- ser (5)
- ser bałkański (2)
- ser biały (2)
- ser feta (4)
- Serrano (2)
- sezam (1)
- skórka pomarańczowa (1)
- słodycze (1)
- słonecznik (2)
- soczewica (3)
- sos chilii (1)
- sos chilli (1)
- sos ostrygowy (1)
- sos sojowy (3)
- sos worcester (2)
- sól (1)
- spaghetti (3)
- speck (1)
- springrolls (1)
- suflet (1)
- suszone pomidory (1)
- suszone śliwki (1)
- szałwia (1)
- szampan (1)
- szczypiorek (4)
- szparagi (6)
- szparagi duszone (1)
- szpinak (8)
- szynka (2)
- szynka serrano (1)
- śledzie (1)
- śniadanie (3)
- taco (1)
- tagliatelle (1)
- tomato (1)
- tort (1)
- tort czekoladowy (1)
- tort śmietanowy przepis (1)
- tort urodzinowy (1)
- tort z malinami (1)
- truskawki (4)
- twaróg (2)
- tymianek (2)
- vege (2)
- walentyki (1)
- wino (2)
- wiosna (1)
- włochy (3)
- wołowina (1)
- wołowina makaron (1)
- wypieki (1)
- zapiekanka (1)
- zielone curry (1)
- ziemniaki (5)
- zupa (12)
- zupa krem (2)
- zupa z soczewicy (1)
- żur (1)
Chcialabym zapytac, gdzie Pani kupowala kasztany? Czy kasztan z kasztanowica zwyczajnego (np. w Parku) tez mozna jesc?
OdpowiedzUsuń